ALİ DİZDARÇEVRE - DOĞAFLAŞ HABERHABERLER

Ali Dizdar’ın Yazısı, Hayvan Terli

Bu yıl yine aynı terane Muğla Belediyesi’nden denizleri temiz tutuyoruz “10 BİN tekneden atık alımı yaptık” övünmesi.

 

Denizimizi kirlenmekten korumayı amaçladığımız 7 tekne ile sınırlı kalmışız. Atık alımı geçen yıl daha fazlaydı bu yıl perfotmans düşmüş, yükselmesi gerekirken.

 

Son üç yılın performansını (yazımın altında linkleri var) karşılaştırdığımda değişen bir şey yok demektir. Üstelik bu performans devede kulak misali kalmakta.

 

Türkiye’de deniz turizminin en popüler ve rağbet gören kıyıları Muğla kıyılarıdır. Türkiyede konuşlanmış her tekne bu sahilleri gezmeyi amaçlar. Üstelik Akdeniz ve Ege’de gezen tekneler bu sahillere de uğramayı isterler. Sonuçta herkesin gözü burada.

 

Üstelik Türkiyenin en çok tekne konuşlandığı bölgesi de Muğla’dır. Muğla ili sınırları ve yakın komşuları Didim, Kaş, Kalkan sahilleri de dahil mevcut Marina ve Limanlarıda konuşlanan tekne sayısı yaklaşık 10 BİN dir. Bu teknelerin hepsi gezmiyor olsa da yaklaşık 7 bini geziyor desek, bir de dışarıdan ziyarete gelen teknelerle birlikte Muğla kıyılarında yaz sezonunda yaklaşık 10 bin tekne geziyor demektir. Bu 10 bin tekne yarı sezon gezse en az 2 ay gezi düzenlemekte yani 60 gün, her altı günde bir atık verme zorunda olasa bir teknenin en az 10 kez atık vermesi gerekir. Biz bu teknelerden 1 kez atık almışken övünmek olmaz. Her yıl atık alımı içi bir tekne ilave edilseydi bu gün 10 dan fazla atık alım teknemiz olurdu ve her yıl daha fazla atık alımı yapabilirdik. Muğla kıyıları için 7 tekne yetersiz bir rakam.

 

Ayrıca son genelgeyle teknelerin atık alım mecburiyetinin 15 güne çıkarılması tamamen saçmalıktır. Hiçbir teknede atığını 15 gün depolayacak kapasite yoktur.

 

Günlük gezi teknelerinden atık alımı konusu tamamen göstermeliktir. Mavi kart ve sonrasında barkot sistemi güdük kalmış bir uygulamadır. Türkiye’de teknelerden atık alımı sistemi becerilememiştir.

 

Muğla’da hizmet veren 7 teknenin canla başla çalışan personeline ayrıca teşekkür ederiz 7 tekneyle ancak bu kadar performans gösterilebilinir.

 

Bodrum’da atık alımı neredeyse hiç yok en az 4 tekne olmalı, 2 si kuzey yakada ikisi güney yakada. Gökova’da 4 tekne olmalı, Darça’da 1, Hisarönü Körfezinde minimum 2 tekne, Bozburun en az 2 tekne, Marmaris 2 tekne, Ekincik 1 tekne, Göcek koylarında en az 4 tekne ve Fethiye’de 1 tekne ile. Yani en az 20 tekne ile hizmet verirsek yaklaşık tekne atıklarının yarısını alabiliriz.

 

Teknelerden aldığımız atıkları ne yapıyoruz sorusu çok traji komiktir.

 

“Kıyılardaki atık istasyonlarına verip hemen kıyıdan denize geri veriyoruz”

 

Ayrıca denizleri kirleten denizde yüzen tekneler değildir. Bunu birçok kereler rakamlarla açıkladım ve bu konuda çok makale yayınlandı. Misal; Bodrumda gezen teknelerin bir yılda denize verebileceği olası atık miktarı, karadan denize verilen 1 günlük atık miktarıyla aynıdır.

 

Deniz kirliliğinin %95 i karasaldır. Belediyenin denizleri temiz tutuyoruz diye övündüğü performans; olasılık %5 in %10 u yani % 0,5 kadardır. Devede kulak…

 

Netice denizleri temiz tutmakta başarısızız boşuna övünmeyin. Hayvan terli yemiyor…

 

Ayrıca buna da şükür diyorsanız söyleyecek sözüm kalmıyor.

 

Saygılarımla…Ali Dizdar

 

https://www.mugla.bel.tr/haber/buyuksehir-bu-yil-10-bin-tekneden-atik-topladi

 

Büyükşehir Belediyesi ekipleri 2023 yılında Göcek-Dalaman ve Akyaka koylarında 10 bin 321 tekneye hizmet verirken bu teknelerden 3 milyon 825 bin 762 litre atık su, 365 bin 685 kg katı atık, 6 bin 55 litre sintine ve 3 bin 501 litre atık yağ topladı. Yaz kış demeden atık toplamaya devam edin ekipler bu atıkların bertarafını da sağlayarak hem denizleri hem de çevreyi koruyor.

 

https://www.mugla.bel.tr/haber/2022de-teknelerden-4-milyon-litre-atik-su-toplandi

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi atık alım tekneleri her yıl olduğu gibi bu yıl da denizlerin korunması için yoğun mesai harcadı. Ekipler atık alım tekneleri ile 2022 yılında teknelerden 4 milyon 483 bin litre pis su topladı. 11 aylık dönemde 2 bin 242 tekneye hizmet verilirken, 7 atık alım teknesi gelecek turizm sezonu için onarım ve bakıma alındı.

 

https://www.mugla.bel.tr/haber/buyuksehir-muglanin-mavisini-ve-yesilini-koruyor

 

Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 atık alım teknesi ile 3 Milyon 637 Bin 125 kg katı atık toplandı. 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne 2 Bin 198 tekneye hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, ayrıca 2 milyon 748 bin 395 litre atık pis su, 5 bin 131 litre sintine ve 3 bin 142 litre atık yağ topladı.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu