FLAŞ HABERSANAT KÜLTÜR

20. ULUSLARARASI BODRUM BALE FESTİVALİ’NDE DON KİŞOT

 

EVRİM  ÖZKESKİN BARUT / GÜLŞAH İKBAL CESUR

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası bale festivali olan, sanatseverlerin yoğun ilgisi ve katılımıyla yirmi yıldır sanatseverin karşısında olan “Uluslararası Bodrum Bale Festivali” nde Don kişot sahnelendi. Gösteriye sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

FESTİVALİN KAPANIŞINDA “DON KİŞOT”

Dünyaca ünlü “Don Kişot” eseri İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından. 16-17 Ağustos, Çarşamba ve Perşembe akşamları üst üste iki temsil ile seyirci karşısında.

Miguel de Cervantes’in aynı adlı romanından hareketle koreografisini Marius Petipa’nın üstlendiği, Ayşem Sunal Savaşkurt’un düzenleyip sahneye koyduğu eserin müzikleri Ludwig Minkus’a ait.

Orta Çağ şövalye hikayelerine saplantı derecesinde meraklı olan Don Kişot’un, gezgin bir şövalye olmaya karar vererek, yaveri Sancho Panza ile yola çıkmasıyla başlayan eserde, Don Kişot’un aşkını kazanmayı hayal ettiği Dulcinea ile yaptığı yolculuklar ve başından geçenler anlatılıyor.

Eserin dekor tasarımı İsmail Dede’ye, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı Önder Arık’a ait.

Bodrum Bale Festivali’nde bu yıl da muhteşem performanslar, yabancı konuk dansçı ve topluluklarla, Bodrum da, sanat dolu muhteşem gösteriler yer aldı.

 

BALE 20 YILDIR BODRUM’DA İZLENİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Opera ve Bale Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali 5-17 Ağustos tarihlerinde Bodrum Kalesi, Kuzey Hendeği’nde balenin zarafetini ve dansın ateşini sahneye taşıdı.

 

Ankara, İzmir ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin bale toplulukları tarafından sahnelenen üç büyük bale eseri yanısıra, festivale Hindistan ve İspanya’dan katılan dans topluluklarının etnik ve modern dans performansları Bodrum Kalesinde sanatseverler ile buluştu.

Festival, 5 Ağustos akşamı, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Harem” gösterisi ile başladı.

 

Notre Dame’nin Kamburu, 8 Ağustos Salı akşamı güzel çingene kızı “Esmeralda” ile kambur kilise zangocu “Quasimodo”nun ölümsüz aşkları İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından bale adımlarıyla sahneye taşındı.

 

11 Ağustos Cuma akşamı ilk kez Bodrumlu sanatseverlerin karşısında olan Navdhara Hindistan Dans Tiyatrosu “A Passage to Bollywood” adlı performanslarını sahnelediler.

13 Ağustos Pazar akşamı, “İspanyol Flamenko Dans Topluluğu”nun sergilediği “Woman By Aarón Vivancos” adlı eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Festivalin sonunda 16 ve 17 Ağustos’ta “Don Kişot“ balesi yer aldı.

Bodrum Kalesinde muhteşem bir festival daha izleyen sanatseverler şimdiden 2024 Bodrum Uluslararası Bale Festivalini bekliyorlar.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu