HABERLER

Bodrum Hrant Dink’i Unutmuyor

AYHAN KARAHAN’IN HABERİ

Hrant Dink öldürülüşünün 17. Yılında Bodrum Belediye Meydanı’nda anıldı. Etkinlik Hrant’ın Bodrumlu Dostları Platformu tarafından gerçekleştildi. Katılımcılar “Vazgeçmiyoruz-Apharig Adalet İstiyoruz ve “Katil Dışarıda. Adalet Nerede” pankartları taşıdılar. Etkinliğe ilçede bulunan siyasi partilerin yöneticileri, üyeleri ve vatandaşlar ile sivil toplum örgütleri de katıldı. Harant Dink’in vurulduğu saat 15.00’de başlayan etkinlikte önce Dink’in 5 dakikalık bir konuşmasına yer verildi. Ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Anmada ilk konuşmayı Hrant’ın Bodrumlu Dostları adına Barkın Kurt gerçekleştirdi. Kurt konuşmasında özetle: “Bu ülkede katilleri cezasızlıkla ödüllendirerek önünü açtıkları kadın cinayetleri işlemek serbest; kar ve rant hırsı uğruna çürük yapılarda binlerce yurttaşın ölümüne yol açmak serbest; mafya çetelerinin liderlerinin ülke yönetiminde söz sahibi olması serbest. Kardeşçe yaşamak yasak, eşit ve özgür olmak yasak, adalet isteyenler ise terörist. Bizler hangi etnik kökenden gelirsek gelelim, hangi kesimden olursak olalım kardeşçe yaşama olan inancımızı sürdürmeye devam edeceğiz. İnadımız sürecek. Katilleri yaratan, koruyan kollayan faşizmi birlikteliğimizle kardeşliğimizle ortadan kaldıracağız. Bu ülkeyi karanlığa teslim etmeyeceğiz görüşlerine yer verdi.

Hrant Dink’e Mektup Var.

Ardından Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevinden, Dink’e yazdığı mektup Hülya Bayar tarafından okundu. Demirtaş mektubunda; “Ama asıl sizleri merak ediyoruz. Dışarısı katran karası, herkeste bir bıçak yarası diyorlar. Nefes almak bile giderek zorlaşıyormuş. Korku imparatorluğunun mimarları boş durmuyorlar anlaşılan. Her güne bir zulüm sığdırabilmek için bir hayli efor sarf ediyorlar. ‘İmparatorun rüyası halkın kabusudur’ diyordu Gomez, bizim ‘diplomasız imparator’ bu sıralar çok rüya görüyor olsa gerek.Umudu büyüten şeyler de duyuyoruz tabii. Zulmün olduğu yerde direniş de vardır, direniş varsa umut da vardır. Demokrasiye, barışa ve özgürlüklere inanan her kesimden insanın bir araya gelip çok daha güçlü ittifaklar oluşturabileceğine dair tartışmalar yapılıyor. Kısıtlı da olsa gazetelerden takip etmeye çalışıyoruz. Gerçi sen mutlaka bu çalışmaların bir şekilde içindesindir, bizden daha iyi biliyorsundur. Biz de çok değerli, çok anlamlı buluyoruz böylesi çalışmaları. Umarım sekteye uğramadan iyi bir şekilde sonuçlanır da halkın hasretle, heyecanla beklediği en geniş tabanlı demokrasi bloku ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. 

Mater: “Hâlâ kalabalığız neyse ki!”

Gezi davasından cezaevinde bulunan Çiğdem Mater’in, Hrant Dink’e yazdığı mektup ise Türkiye İşçi Partisi Muğla İl Başkanı Pınar Göktürk tarafından okundu. Mater, Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gönderdiği mektupta Hrant Dink’e; “Bu bitmeyen, sürekli zorbalıktan elbette hepimiz payımızı alıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında cezaevlerinde tanıdık, tanımadık dostlarımız, arkadaşlarımız var. Bu 15 yılı birlikte yürüttüğümüz bazı dostlarımız hapse girdiler, çıktılar, sürgüne gittiler, bazısı açık tehditler altında Meclis’te ses çıkarmaya devam ediyor. Karamsar oldu biliyorum ama memleket gibi işte, iyimserliğe pek de izin vermiyor. Ama yine de, sevgili Rakel Dink’in dediği gibi: ‘Yüzümüz daima tüm ülkenin aydınlık tarafına dönük oldu.Çutağımı uğurlarken de, Gezi’de de… Umudumuz orada oldu.’ Evet, umudumuz orada. Umudumuzu korurken, seni ne çok özledik bir bilsen. Herkesle, her yerde, her koşulda konuşma, anlatma, dinleme inadını, herkesin dilini konuşabilme becerini, neşeni, kahkahanı… İyi ki bizlere konuşulmayanları konuşmanın, unutulanları hatırlamanın, birbirimizi dinlemenin kıymetini anlattın. Sözlerin kulağımızda, elimizden geleni yapıyor, açtığın kapıyı açık tutmak için gayret ediyoruz. Hâlâ kalabalığız neyse ki!” ifadeleri ile seslendi. 

Son olarak Bodrumlu gazeteci Fatih Bozoğlu, Uğur Mumcu’nun: “Vurulduk Ey halkım Unutma Bizi” yazısını okudu. 

 Anmaya katılanlar sık sık; “Faşizme karşı Omuz Omuza”, “Faşizme İnat, Kardeşimsin Hrant”, “Hak, Hukuk, Adalet” sloganlarını attılar. Hrant Dink’in, Bodrum’daki 17. Yıl anmasına çevredeki esnaflar da destek verdiler. 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu