FLAŞ HABERHABERLERSANAT KÜLTÜR

ŞİFA” SERGİSİ TOLOMAN ART GALERİ DE

Bodrum Bitez’de bulunan Toloman Art Gallery’de 20 Ağustos’ta açılacak olan “Şifa” sergisi, Müge Süel ve Hülya Küpçüoğlu’nun çalışmalarını bir araya getiriyor. Sergide Süel’in zengin dokularla oluşturduğu doğa/deniz, Küpçüoğlu’nun Ağaçların Öyküsü serisine ait eserleri “şifa” teması çerçevesinde bir araya getiriliyor. 

 

Süel ve Küpçüoğlu sergide doğanın iyileştirici yanına vurgu yaparak, izleyicileri doğaya karşı farkındalığa davet ediyorlar. 

 

Müge Süel, resimlerinde azalmak, hiç olmak, azalmanın  içinde çoğalmak, varolmak, yüzeyde; nonfigüratif bir tavırla yol almak isteğini söylüyor.  Sanatçı rengin dokunun, ışığın yüzeye kısa, uzun, hafif, yoğun, dokunup geri çekilişleriyle yüzeyde sezgisel ve kurgusal bilinçle fırçanın spatulanın bıraktığı izlerle ifade etmek istediğini, sanatçının izleyicisiyle bağ kurma yolunun bu olduğunu sözlerine ekliyor. Azalmak, yoksun duruş sergilemek, hem içerik hem estetik anlamda çabasını oluşturuyor , insanın doğa karşısındaki duruşunu “Hiçlikte gurur ve kibir yoktur, kendini ve haddini bilme hali vardır. “ Varlığın da hedefi  bu olmalıdır yaşadığımız sürece 2020-2021 pandemik sürecin, holistik healing, bütünsel, evrensel şifaya dönüştürebilmenin yolunun bireyin göz ve ruh doygunluğu ile tanımlayabilmenin de yolunu ararken  zero art ile yeniden buluştuğunu ifade ediyor. Bu azalma ve yalınlık arayışı yaşadığımız süreçteki, ekolojik hırpalanma ve yeryüzündeki organik yoksunluk  ve doğaya özlem ile de örtüşüyor. Evrensel iyileşmenin olasılığının, bireyin organik geçmişine bağlılığıyla mümkün olabileceğine inandığını, bunun için bilinçli farkındalığın getirdiği bilinçle tüketimin yolculuğunu da  kurgusal olarak  resimlerindeki azalma, hiçlik ve “0”noktası ile izleyiciye hissettirme çabasında olduğunu dile getiriyor. Sanatçının hedeflediği içsel yolculukta izleyicisiyle bağ kurma yolunun bu olduğunu sözlerine ekliyor.

 

Hülya Küpçüoğlu, sergide uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ‘doğa’ teması ön plana çıkıyor. Doğaya karşı yapılan yıkımlar üzerine bir farkındalık yaratmaya çalışan sanatçı, ayrıca doğanın insana şifa veren yanını da gündeme getiriyor ve insan ve doğanın eskisi gibi bir arada yaşaması gerektiğini savunuyor.  Sanatçı “Büyük şehirde yaşamanın getirdiği bir unsur olarak çok yaklaşamasam da doğayı her zaman çok sevdim. Kadıköy’de oturduğum için kentsel dönüşümün başladığı yıllardan bugüne yakından tanıklık eden bir kişiyim. Sokağımızda günden güne yıkılan binalar ve bahçelerden kesilen eski Erenköy’ün sahiplerinin yani o eski yazlık mekanlardaki ağaçların yokluğunu fark etmemek imkansızdı.” Diyor. Ayrıca doğanın yok edilmesiyle mevsimsel değişikliklerin olduğunu, ilerleyen süreçte bunun insanoğlu için bir felakete dönüşebileceğini de ekliyor. Sergide Doğa hakkında okudukları, gördükleri ve edindiği izlenimleri kendi üslubu doğrultusunda resimlerle sunuyor ve doğanın güzelliklerini anımsatarak yapılan yıkımlara işaret ediyor. Serginin adı hakkında sanatçı şöyle söylüyor “Küçük bir çocukken, eniştem ve kuzenlerimle Kadıköy’ün ara sokaklarında dolaştığımız bir gün, eniştem bize ‘Hadi ağaçların öyküsüne’ gidelim dedi… Hâlâ anımsadığım o ara sokakta bulunan bir marangoz dükkânına girdiğimizde yaşlı bir adam bizi karşıladı. Orada, ağaçlardan yapılmış olan objelere bakakaldım. ‘Ağaçların Öyküsü’ o dükkânın adı idi ve sonraki yıllarda pek çok şey gibi o da kayboldu gitti… Benim hatıralarımdan ise asla silinmedi…

 

20 Ağustos’ta Bodrum Bitez’de bulunan Toloman Art Gallery’de yer alan ve
açılış kokteyli saat: 18:00-20:30 olan sergi, 3 Eylül tarihine kadar izlenebilir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu