FLAŞ HABERHABERLERSANAT KÜLTÜR

Bodrumlu cam mozaik sanatçısi Zeynep Figen Işık

Nezahat Göçmen’in Röportajı

www.oncevatan.com.tr

Işıltılı bir sanat serüvenine hoş geldiniz!
Soyadının yaşamıyla özdeşleştiği
ve kişiliğinin ayrılmaz bir unsuru hâline gelen Camdan Hikâyelerin ustası Zeynep Figen Işık ile cam, ışık ve enerjinin var olduğu cam mozaik sanatına
olan ilgisinin nasıl başladığından,
camın kırılganlığına hayat vermesine
kadar keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Zeynep Figen Işık kimdir?

–Bodrum doğumluyum. İlk ve ortaokulu Bodrum’da, liseyi Muğla Öğretmen Lisesinde okudum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü mezunuyum. Ankara’da özel kurumlarda yöneticilik yaptım. Evliyim ve bir kızım var.

Bize çocukluğun ve ailenden bahseder misin?

-Çocukluğum Bodrum’un en bakir ve tertemiz zamanlarında, en güzel mahallesinde deniz ile iç içe geçti. Babam Mehmet Uslu’nun Köy Enstitüsü mezunu olması, araştırmacı kişiliği olması, Annem Ayten Uslu’nun ise Bodrum’un ilk pansiyonlarından “Uslu Pansiyon” u işletmiş olmasının benim gelişimime olumlu etkileri olmuştur. Ayrıca cam mozaik çalışmalarımda eşimin ve güzel kızımın katkı ve teşvikleri bu sanat dalında kendimi geliştirmeme itici bir güç oluşturmuştur.

Cam sanatına olan ilgin ne zaman başladı? Nasıl gelişti?

-Esasen Mozaik sanatı ile ilk tanışmam çocukluğuma dayanıyor. Sünger ve hediyelik eşya satan akrabamız Mehmet Bingül, testi – vazo gibi günlük eşyaların üzerine deniz kabuklarını tutkal ile yapıştırarak süslememiz için mahallemizin çocuklarından küçük bir çırak ekibi kurardı. Bu eşyaların üzerinde herkes kendi modelini oluşturacak şekilde çalışırdı. Bir bakıma deniz kabuklarıyla işlediğimiz vazolarda mozaik sanatı ile ilk buluşmamızı gerçekleştirerek hediyelik eşyalar yapıyorduk ve bunu yapmaktan çok hoşlanıyordum. Daha sonra eğitim yaşamımın fen- matematik ile ilgili bir yol üzerinde gitmesi çocukluğumda ilk adımlarını yaşadığım bu sanat dalından beni uzaklaştırdı. Ne zaman ki işten güçten ayrılıp kendi rotamı çizerek kendimle baş başa kalmaya başladım işte o zaman mozaik sanatı beni kendine doğru çekti. Böylece, Cam Mozaik sanat hayatım başlamış oldu.

Birçok ürünle mozaik yapabilirsiniz ama camın verdiği ışıltı, ihtişam ve güzellik bambaşka. Başlangıçta parmaklarımda sıklıkla cam kesikleri oluştuğundan vazgeçer gibi olsam da her seferinde cam beni geri çağırdı. Cam benim için bir tutkuya dönüştü çünkü. Cam mozaik ile bitirdiğim her tabloyu görebileceğim bir yere koyar yerine yeni bir tablo gelene kadar öylece bakar uzun uzun izlerim. Tabloda ki her cam parçasının üzerine vuran ışık değiştikçe ayrı bir parıltısı oluşur ve bu ışımalar, bana güç ve şevk verir.

Kaza potansiyeli yüksek olan bir sanat, Kendinizi nasıl koruyorsunuz?

-Eserlerimi oluştururken dünya ile irtibatım kesiliyor aynı şekilde kendimle olan irtibatım da kesiliyor. Bu iş; İş güvenlik gözlüğü takılarak yapılıyor ama bazen gözümde gözlük var mı yok mu unutuyorum. İşte o anlardan birinde gözümde gözlük yokken gözümün içine minik cam parçaları sıçradı ve göz doktoru çıkardı. Benzer birkaç olay daha yaşadım. Aynı şekilde Doktor müdahalesiyle çıkarıldılar. Neyse ki çıkarılabildiler. Çok daha ileri tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilirdi. İş güvenliği ihmal edilmeyecek kadar önemli bunu işgücü ile çalışan herkesin önemsemesi gerekiyor.

Sadece cam mozaik çalışmalarınız mı var?

-Cam’ın yanı sıra taş ve seramik malzeme ile çeşitli mozaik çalışmalarım da oldu.

Mozaik sanatı eğitimi aldınız mı? Kendinizi nasıl geliştirdiniz?

-2014 yılında İstanbul Belediyesi sanat geliştirme etkinlikleri çerçevesinde ‘Cam Mozaik’ sınıflarında ilk camımı kestim. Aynı yıl içinde Haydarpaşa Garı’nda ilk karma sergiye 3 eserle katıldım. İstanbul Balat ve Ankara Kalesinde kişisel sergilerimi açtım. 2016 yılından bugüne kadar bu sefer Ankara Belediyesi sanat geliştirme sınıflarında değerli hocam Gülşah Hançerlioğlu’ndan keyifli destekler alarak mozaik yaptım. Çeşitli karma sergilerde eserlerimi sergiledim. İtalya’nın Ravenna şehrinde Prof. Lucianna Notturni’nin sahibi olduğu Mozaic Art School’a katıldım. Burada antik çağlardan beridir kullanılan değişik mozaik tekniklerini öğrendim. Burada yaşadığım eğitim; sanat hayatımın önemli deneyimlerinden birisi olmuştur.

Bir eser nasıl doğuyor? Cam mozaik sanatında işlediğiniz konular nelerdir?

-Aslında her bir sanat dalı için geçerli olan bir temanızın olması ve hep o tema ile ilgili eserler ortaya çıkarmanızdır ya da sanatçının aynı tarz ve sitili kullanmasıdır. Bazen fırça darbeleriniz, bazen de hep aynı renkleri kullanıyor olmanız da stilinizi oluşturur. Böylelikle sanatçıların eserleri kolaylıkla sanat camiasında tanınır. Cam mozaik sanatında ise bu oldukça zor bir durumdur. Örneğin ben camda canlı renkler, farklı stiller, değişik temalar kullanmaya bayılıyorum. Bazen sevdiğim sanatçıların en sevdiğim eserlerini cam ile kaplıyorum. Bazen ise; yaşadığım yoğun duyguları cama yansıtıp özgün eserler oluşturuyorum. O ilk anda canım ne isterse.

Cam mozaik sanatı içinde emek, heyecan, coşku barındıran “Camdan Hikâyeler” gerçek hikâyesi Nedir? Yaşadığınız sürece devam edecek mi?

-Her eserin yapılışında aslında o eserle ilgili yaşanmışlıklarınız vardır. Çünkü bu sanat dalında bir eserin oluşumu için gereken zaman dilimi fazlasıyla uzundur. İşte tam da bu uzun zaman diliminde eserin hikâyesi ortaya çıkıyor. Bazı eserlerimde camlar bir kuş misali ellerimde form bulup eserime doğru neşeyle uçup olması gereken yere konuverirken, bazı eserlerim ise kolayca doğmamak için adeta direniyor. Bu nedenle aylarca süren uğraşlar vermem gerekebiliyor. Hepsi bir yana bu sanatı üzgünken yapamıyorsunuz. Çünkü ellerinizde cam kesikleriniz artıyor. Mutlu ve sakin olduğunuz anlarda çalışmayı tercih ediyorsunuz. Bu nedenle her bir tablolarımın arkasına tırnak içerisinde <made by love> (sevgiyle yapıldı) ibaresini yazıyorum. Ve onlar sevgiyle yapıldıkları için sizler izlerken, dokunurken huzur ve mutlulukla doluyorsunuz. Cam eserler yaratmak uzun ve zorlu meşakkatli bir süreçtir aslında. Bu nedendir ki kişisel sergi açan sanatçı sayısı oldukça azdır. Camdan Hikâyeler serisine İstanbul Balat’ta başlayan kişisel sergi serüvenime; Ankara’da son olarak da kendi doğduğum yerde açmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bodrum’da bu seriyi sonlandırıp karma sergilerle sanat hayatıma devam etmek istiyorum. Yine de bilinmez!

 


Ülkemizde renk seçeneği ve kesim kolaylığı nedeniyle tercih ettiğiniz cam türleri var mı?

-Cam mozaik sanatının meşakkatli oluşunun yanında bir o kadar da ekonomik olarak oldukça pahalı bir uğraştır. Kullandığım camlarım ithal olması sürekli artarak değişen fiyatları nedeniyle sanatçıya geniş bir malzeme rezerv alanı bırakmamaktadır. Renk seçenekleri ise sanki bir harikalar dünyasında gibi geniş bir yelpazedir. Sanki bir renk cümbüşü. Her cam almaya gittiğimde hangisini alacağımı şaşırır mağazada oradan oraya koşturup dururum. Bazen almadan çıkar ama hepsine dokunurum.
Camın ana malzemesi kum olduğu için fiziki olarak vücudumuzdaki negatif enerji oluşumunu yok edecektir. İnanılmaz bir duygu sanki her türlü negatif enerjiden arınır gibi kendini berrak hissediyorsun. Bu duygularla camlara dokunuyor ve alıyorsun. Onları bir esere de işte bu duygularla dönüştürüyorsun. Muhteşem bir şey!

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu