FLAŞ HABERHABERLER

BODRUM, DALAMAN BÖLGESİNDE YER ALACAK

Türkiye Turizm Geliştirme Fonu kapsamında Türkiye 7 turizm bölgesine bölünerek Bodrum’un Dalaman bölgesi içerisinde yer alacak olmasına ilçede farklı yaklaşımlar oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy TBMM’deki Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamada Türkiye Turizm Geliştirme Fonuyla ilgili çalışmayı yılbaşına kadar Meclise göndereceklerini söylemişti. Ersoy, tanıtma ve yatırım ofisi olarak iki bölümden oluşacak fonun 11 kişilik yönetim kurulundan oluştuğunu dile getirmişti.

Buna göre iki yıllık bütçesi 300 milyon dolar olacak Fon’un yönetiminde hangi birlikten kaç üye yer alacağı da belli oldu. Buna göre Turizm Geliştirme Fonu için Turizm Bakanı, bakan yardımcısı, tanıtma genel müdürü olmak üzere 3’ü kamudan, TÜROB, TÜROFED ve TTYD’den toplam 5, TURYİD, TÜRSAB ve THY’den de birer temsilci olmak üzere 11 kişilik yönetim kurulu oluşturulacak.

 

TURİZM 7 BÖLGEYE BÖLÜNECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Turizm Geliştirme Fonu’nu turizmcilerle ve turizm STK’larıyla son birkaç haftadır hararetli bir şekilde görüştüklerini ifade ederek “Son şeklini onlarla birlikte oluşturup bu çalışmayı sizlere getirmeyi düşünüyoruz. Bu çalışma kapsamında turizmi ilk etapta Türkiye’de yedi bölgeyle başlamak istiyoruz yedi bölgeye bölüyoruz. Bunlar nelerdir, diyorsanız, İstanbul, Dalaman, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır.” diye konuştu.

Çalışma kapsamında Bodrum’un Dalaman bölgesi içerisinde yer alacak olmasına ise farklı yaklaşımlar oldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yöre Temsil Kurulu(YTK) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Kent Haber’e yaptığı açıklamada çalışmayı olumlu bulduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:

“Turizm Geliştirme Fonu oluşturuldu. Bu fonun odaklanacağı 7 ayrı bölge var. 7 ayrı isim altında 7 ayrı konsantrasyon bölgesi. Bununla ilgili bakanlığın yürüttüğü bir çalışma var. Bizim de TÜRSAB olarak olumlu baktığımız, desteklediğimiz bir proje. Bildiğimiz kadarıyla yatırım ve tanıtım anlamında bir fon oluşturuluyor. Bu fondan da o bölgelere tanıtım ve yatırım anlamında ofisler kurulup daha büyük bütçelerle daha vurucu işler yapmak hedefleniyor. Şu anda taslak oluşturuluyor, daha sonlandırılmamış. İçinde Sivil Toplum Kuruluşları yöneticileri ve 3 tane bakan yardımcısının bu fonda yöneticilik yapabileceği bir sistemden bahsediliyor. Henüz sonuçlandırılmamış bir çalışma var. Zannedersem yılbaşından sonra yasa haline getirilecek.”

İSİMLERE TAKILMAMAK LAZIM

 

İsimlere takılmamak gerektiğini ifade eden Aslan, “Bodrum’un içinde bulunacağı bölgenin ismi Dalaman olarak geçiyor. Bunu da çarpıtarak burası neden Dalaman ismi altında oluyor gibi kısır tartışmalara da girmeye gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü 7 tane bölgede Karadeniz Trabzon adı altında geçiyor. Doğu ve Güneydoğu da Van adı altında geçiyor. İsimlere takılmamak lazım, işin niteliğinin ne olduğuna bakmak lazım. Yoksa isim Dalaman olmuş, Bodrum olmuş, bunlar bana göre çok önemli şeyler değil.” dedi.

 

Eski TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı ve DHS Acentası sahibi Nasih Demir ise “Bu fonda biriken kaynaklar, tanıtım ve benzeri konularda kullanılmasına yönelik. Tartışma buradan çıktı. Bütün turizm tesislerinden belli bir yüzde karşılığı bu fona para aktarılacak. Fonun yönetiminde ise bakanlık ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri olacak. Buraya kadar her şey normal. Bu fonun Türkiye’deki kullanımına dair 7 bölge çalışması var. Benim itirazım burada. Bu bölgeler İstanbul, Antalya, Dalaman, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır’dan oluşuyor. Dikkatinizi çekerim, bu saydığım isimler içerisinde bir tane ilçenin adı geçiyor; Dalaman.” diye konuştu.

 

İLÇE İSMİ OLACAKSA BODRUM OLSUN

7 bölge içerisinde ilçe olacaksa bu ilçenin Bodrum olması gerektiğine işaret eden Demir, sözlerini şöyle noktaladı:

“Aslında Türkiye’de herhangi bir ilçenin adı siyasette, turizmde, ekonomide, sosyal yaşamda geçecekse herhalde Bodrum olması gerekiyor. Ama ne hikmetse bu 7 bölgeden Bodrum’u Dalaman bölgesine bağlamışlar. Burada bir itirazım var. Çünkü Bodrum’u marka değeri, bilinirliği, sosyal, ekonomik ve turizm yaşamına, aklınıza gelebilecek bütün faktörleri değerlendirdiğimizde, bu parametreleri bir araya getirdiğimizde Bodrum olması gerekir. Kıyas yapmak da istemiyorum ama Bodrum, ismi geçen Muğla’nın şirin beldesinin çok çok üzerinde olması gerektiğine inandığım için isimlendirilme yapılırken tekrar düşünülmesi gerekir. Ya bağlı bulunduğumuz Muğla olsun ya da bir ilçe ismi geçecekse bunun Bodrum olması gerektiğine inanıyorum. Bunun sonraki sonuçları farklı olabilir. Orada yaratılan katma değerin sonraki dağıtımında mutlaka ismin bir etkisi olacaktır.”

Kent Haber Hamdi Yörür

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu