FLAŞ HABERHABERLER

BEGONVİL KENTİ BODRUM

BEGONVİL KENTİ BODRUM PROJESİ TANITILDI

 

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kent Konseyi Kent Estetiği Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Begonvil Kenti Bodrum” projesi tanıtıldı. 

B.B. Mausolos sergi salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Çarşı Mahalle Muhtarı Zerrin Muğlalı, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Sağlık, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Emel Çakaloğlu ve Hüseyin Tutkun,  belediye meclis üyeleri, Bodrum Kent Konseyi Kent Estetiği Çalışma Grubu Begonvil Kenti Bodrum Projesi Koordinatörü Gürol İnan, davetliler ve basın mensupları katıldı. 

Koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında 50 kişi ile sınırlandırılan tanıtım toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Kent Konseyi Kent Estetiği Çalışma Grubu Begonvil Kenti Bodrum Projesi Koordinatörü Gürol İnan, Bodrum Kent Konseyi Kent Estetiği Çalışma Grubu’nun Bodrum’daki kent estetiğini olumsuz etkileyen unsurları azaltmak, kent estetiğini olumlu etkileyecek unsurları da arttırmak için çalıştığını, Begonvil Kenti Bodrum Projesi’nin de bu kapsamda başlatıldığını söyledi.


Projenin sürdürebilirliği için bir çok çalışmanın gerçekleştireceğini de belirten Gürol İnan, proje kapsamında Begonvil Festivali başta olmak üzere bir çok etkinliğin hayata geçirileceğini sözlerine ekleyerek projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

BELEDİYE VE KENT KONSEYİ ORTAK PROJELERİNE DEVAM EDECEK 

Bodrum’u Begonvil Kenti ilan ederek, begonvili Bodrum’un yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında kullanmak ve kentin her yerinde begonvilin kent dokusunun ayrılmaz bir parçası olmasını sağlamak amacıyla oluşturulan “Begonvil Kenti Bodrum” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kent Konseyi’nin birlikte çok önemli projelere imza atacağını belirterek başladığı konuşmasını, Zülfü Livaneli’nin Bizi Sürükleyen Nehir kitabından doğa ve hayvan içerikli satırlar okuyarak sürdürdü.

Başkan Aras, begonvili Bodrum ile buluşturan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya teşekkür ederek, “Kendisi Bodrum Belediyesi’nin resmi bahçıvanıydı. O dönemde, kentin her köşesini 45 farklı türde bitkiyle bezedi. Elleriyle  dikip düşleriyle büyüttüğü şey aslında çiçekler değil, Bodrum’u yaşayacak ve Bodrum’a aşık olacak herkesin geleceğiydi. İşte biz bugün o geleceğe, o mirasa sahip çıkıyoruz. O’nun hayal ederek somutlaştırdığı güzellikleri, bugün Bodrum’un kent tasarımıyla buluşturuyoruz.” dedi.

Sözlerine 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başdanışmanı gazeteci Can Pulak’a selam göndererek sürdüren Başkan Aras, Pulak’ın Tuzla’daki arazisinde binlerce begonvil yetiştirdiğini ve hayata geçirmek istediği projelerle ilgili kendisine teşekkürlerini iletti.

Başkan Aras belediye olarak çok önemli konularla mücadele ettiklerini, Bodrum Kent Konseyi dahilinde ve Bodrum için bir şeyler yapmak isteyen herkese saygı duyduğunu, onlara destek olmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, ” Bodrum Belediyesi’ne proje ile gelen, Bodrum için bir şeyler yapmak için gelen herkese hayranlık duyuyorum. Bizlerin elinde yetki var, onların elinde bu yok. Sadece gönül var. Yürek var. Diyorlar ki biz bunu yapalım. Önümüzü açın.  İşte bizde bunu yapacağız.” dedi.

 

Bodrum’un adının begonvillerle şarkılar yazılarak anıldığını belirten başkan Aras, “Bunun için hazırladığımız eylem planını sizlerle paylaşmak için bu toplantıyı düzenledik. Öncelikle begonvili, tıpkı Balıkçı’nın hayal ettiği gibi kent dokumuzun ayrılmaz bir parçası haline getireceğiz. Bodrum’un girişinden itibaren yol kenarlarını, refüjleri, kavşakları begonvil alanlarıyla dizayn edeceğiz.” dedi.

 

Begonvilin Bodrum toprağıyla bütünleştiğini de sözlerine ekleyen başkan Aras, “Bodrum’un özgün kent kimliğine katkıda bulunan, kentimizi farklılaştıran alanlar yaratacağız. Bu konuda okullarla ,sivil toplum kuruluşlarıyla, begonvil üreticilerimizle ve peyzaj mimarlarıyla ortak çalışacağız. Makro hedefimiz; Bodrum’un begonviller kenti olarak tüm dünyaya tanıtmak.” dedi.

Begonvil üretimini artırarak teşvik edeceklerini söyleyen Başkan Aras,  “Buna önce Belediyemizden başlıyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz, yılda ortalama 10 bin adet begonvil fidesi üretiyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50 bine çıkarıyoruz. Begonvil üretimi yapan firmaları ve kişileri destekleyeceğiz. Bu üretime dair iç ve dış pazarda satış stratejileri oluşturacağız.” dedi.

 

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kent Konseyi’nin begonvil dağıtımı ve bakımını üstleneceğini sözlerine ekleyen Başkan Aras, Bodrum’a gelen yatırımcılara, ev yapmak isteyen vatandaşlara, müteahit, mimar, peyzaj mimarı ile evini bahçesini yenileyecek vatandaşlara seslenerek, ” Arkadaşlar palmiye gerçekten Bodrum’un bitkisi değildir. Palmiye Arap Yarımadasının veya Ekvator tarafının bitkisidir. Bizim zeytinimiz var, bizim pinarımız var, bizim meşelerimiz var, bizim benjaminlerimiz var, bu bölgenin begonvilleri var. Lütfen bahçeleri bunlarla donatınız. Ben belediyeye gelen, ruhsat almak isteyen herkesi zaten uyarıyorum. Diyorum ki; Lütfen begonvillerle donatınız, zeytin ağaçlarıyla donatınız. Bu bölgenin gerçek bitki örtüsü makidir, bunlardır. Lütfen daha fazla bunları kullanalım. Dışarıdan ithal edeceğimize kendi öz varlıklarımızı kullanalım ve onları değerlendirelim.” dedi.

Pandemi sonrası düzenlenecek begonvil festivalinden de bahseden Başkan Aras, ” Begonvil temalı en güzel evleri, vitrinleri, duvarları, bahçeleri ve sanatı ödüllendireceğiz. Begonvil temalı giysilerimiz, takılarımız, dekorasyon ürünlerimiz, heykellerimiz, resimlerimiz olacak. Bunun için yarışmalar düzenleyeceğiz.” dedi.

Başkan Aras konuşmasının ardından proje kapsamında Mine Sanat Galerisi tarafından 28 sanatçının eserlerinden oluşturularak hazırlanan ve 17-27 Eylül tarihlerinde Bodrum Belediyesi Mausolos ve I.Artemisia sergi salonlarında ziyaret edilebilecek olan ‘Diyaloglar: Bodrum’ adlı karma sergilerdeki eserleri inceledi.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu