FLAŞ HABERHABERLER

Bodrum Turizmini Baştan Yazmak: Kendi Ayağımıza Sıkmayalım!

BOYD Bodrum Otel Yöneticileri Derneği Başkanı, Sabahattin Duman’ın Yazısı

Bodrum’a her yıl milyonlarca turist geliyor. Güzel, ama bir soru sorayım: Biz bu turistlerden istediğimiz verimi alabiliyor muyuz? Yani, sadece kişi sayısına mı oynuyoruz, yoksa gerçekten kaliteli bir turizm mi yapıyoruz?

Bakın, İspanya turizmde yeni bir defter açtı. Diyorlar ki, “Biz her gelene kapımızı açmayacağız. Çevreyi koruyacağız, lüks turisti çekeceğiz, destinasyon değerimizi artıracağız.” Çok mu mantıksız? Yoksa biz hâlâ “odaları dolduralım da gerisini düşünmeyelim” kafasında mıyız?

Doldur Boşalt Modeli Artık İşe Yaramıyor

Bodrum’un yazın nüfusu 10 katına çıkıyor. Su yetmiyor, trafik felç, plajlar dolup taşıyor ama işin garibi, esnaf hâlâ “İşler kötü” diyor. Neden? Çünkü kişi başı harcama düşük. O yüzden, Bodrum’un artık kitle turizmi yerine, nitelikli turiste yönelmesi lazım. Şu “her şey dahil” olayını da bir masaya yatıralım mesela. Gerçekten sürdürülebilir mi?

Bir de şu var: Turizm vergisi meselesi. Avrupa’da turist vergisi koyup bunu şehrin iyileşmesine harcıyorlar. Bodrum’da neden olmasın? Kazanılan parayla plajlar, yollar, su altyapısı iyileştirilebilir. Ama bu uygulama şeffaf olmalı ve Turizm vergisi aynı bölgenin kalkınmasında kullanılmalı.

Yeşil Turizm Olmazsa Geleceğimiz Yok

Denizimiz kirleniyor, ormanlar talan ediliyor. Sonra sosyal medyada bir fotoğraf: “Bodrum’un hali bu mu?” diye isyan. Peki, önlem alıyor muyuz? Bence Bodrum’da otellerin, restoranların ve marinaların çevre dostu sertifikasyon süreçlerinden geçmesi şart olmalı. Zaten Avrupa turistinin kafası böyle çalışıyor. Adam bakıyor, “Bu otel yeşil mi? Geri dönüşüm yapıyor mu?” Ona göre seçiyor.

Bodrum’u 12 Aya Yaymak

Şimdi, turizm 7 ay, sonra kepenkler kapanıyor. Böyle sürdürülebilir mi? Gastronomi turizmi, kültür turizmi, doğa sporları… Bunlarla Bodrum’un cazibesini 12 aya yayabiliriz. Mesela kışın Bodrum’da uluslararası sanat festivalleri, gurme etkinlikleri, bisiklet rotaları gibi şeyler neden olmasın?

Sonuç olarak, Bodrum’un turizmde yeni bir yol çizmesi şart. Doldur-boşalt modeliyle gitmek, kendi ayağımıza sıkmak olur. Gelin, Bodrum’u daha değerli, daha yaşanabilir ve daha kazançlı bir turizm merkezi yapalım. Ama gerçekten yapalım. Lafla değil.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu