FLAŞ HABERHABERLER

Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma Konferansı

Bodrum’da dünya çapında konferans

 

  1. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma Konferansı (ICSM2021), Bodrum’da La Blanche Otel’de başladı.

 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Konferans Başkanı, rayların üzerinde havada giden magnet trenlerin mucitleri hakkında teknik bilgi veren Prof. Dr. Ali Gençer, açılışta yaptığı konuşmada, 2008 yılından bu yana iki yılda bir düzenledikleri konferansın bu yıl 7’incisini gerçekleştirdiklerini belirtti. 

 

2 yıldır pandemi nedeniyle düzenlenemeyen konferansa 43 ülkeden 500 bilim insanının katıldığını belirten Gençer, süperiletkenliğin keşfinden bugüne kadar pratik uygulamalarda kullanılmasının dünyada birçok bilim insanı, mühendis ve teknologların önemli ilgi alanı haline geldiğini, bu konferansta da bu alanda araştırma yapanların bir araya geldiğini söyledi.

 

Konferansın Türkiye’de tek, dünyada da bu alanda katılımcısı ve bilimsel düzeyi en yüksek ikinci konferans olduğunu kaydeden Gençer, şöyle konuştu:

 

“Hızlı kalkınan bir ülke olarak, dünyadaki bilim ve teknolojide olan gelişmeleri de yakından takip edebilmemize yarar sağlayacak bu konferans, en azından süperiletkenlik ve manyetizma alanında, fizik, kimya, malzeme ve ilgili mühendislik alanlarında bilim ve teknolojik bilimsel işbirliği imkanlarını hem İslam coğrafyasından hem de gelişmiş ülkelerden gelen ülke temsilcileri arasında mümkün hale getirebilmektedir. Gelişen ve hızla büyüyen Türk ekonomisinin enerjiye olan ihtiyacı giderek artmaktadır. Bu bakımdan enerji kaynaklarının çeşitliliğindeki artışlar, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırması beklenmektedir. Bu bakımdan süperiletkenliğin, son zamanlarda giderek yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik şebekesine katılımında önemli avantajlar sunması beklenmektedir.”

 

Özellikle süperiletken mıknatıslar sayesinde çok hızlı trenlerin bugün Japonya’da deneme sürüşlerinde saatte 603 kilometre hıza kadar ulaştığına işaret eden Gençer, bu teknolojinin Türkiye’ye transfer edilmesinde büyük fayda olduğunu, bu konferans ve çalışmalar sayesinde farkındalık yaratılacağını söyledi.

 

50 ülkeden canlı yayınlanan konferansın 5 gün süreceği, 2023’de Bodrum’da yapılacak 8. konferansın 85 ülkeden 1000 bilim insanının katılımıyla yine La Blanche Otel’de yapılacağı açıklandı. 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu