FLAŞ HABERHABERLERMUĞLA BÖLGESEL HABERLER

BODRUM DA 15 EKİM’DE LİMANA KAZMA VURULUYOR

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum Limanı’nda Ekim ayında başlatılacak düzenleme çalışmaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Limanda düzenleme çalışmalarının 15 Ekim’de başlayacağı, 8 Nisan 2020’de tamamlanacağı ifade edildi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya aralarında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve deniz sektöründen vatandaşlar katıldı. Toplantıda Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Deniz Yaşar ile Ulaşım Daire Başkanı Emre Tümer de hazır bulundu.

Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, “Biliyorsunuz sektörümüz gelişiyor ve büyüyor. Yeni bir altyapı ihtiyacı doğmuştur. Büyükşehir Belediyemizin düzenlemeyi ihale ettiği firma kısa süre sonra çalışmaya başlayacak. Konu ile ilgili sizleri buraya çağırdık.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Fen İşleri Daire Başkanı Deniz Yaşar, projenin sözleşmesini geçen yıl imzaladıklarını anımsatarak şunları dile getirdi:

“Bazı yasal süreçlerden dolayı yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı ama Bodrum Belediyemizin de değerli katkılarıyla sürecimiz yine kaldığı yerden devam edecek. İnşaat yasağı da bitmek üzere. Neler yapmayı planladığımızla ilgili sizlere bir sunum hazırladık. Bir kilometre uzunluğunda ve 20 bin metrekare bir alanımız var. Burada yangın, elektrik, mekanik altyapı imalatlarımız gerçekleşecek. Toplam yatırım maliyetimiz 9 milyon TL. Amacımız modern ve düzgün bir altyapı imalatı gerçekleştirmek, düzenli bir yaya alanı oluşturmak.”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARININ ORTADAN KALKMASI

20 Kasım 2018 Bodrum Belediyesi’nin eski yönetimi tarafından aldırıldığı öğrenilen yürütmeyi durdurma kararı, toplantıda katılımcıların en çok sorguladığı konular arasındaydı. 24 Nisan 2019’da yeni seçilen yönetimin davayı geri çekmesiyle yürütmeyi durdurma kararı ortadan kalkarak liman düzenlemesinin önü açıldı.

Katılımcıların yürütmeyi durdurma kararının aldırılması ile ilgili sorduğu soruya, Deniz Yaşar şu yanıtı verdi:

“Biz burada hepimiz teknik konulardan sorumluyuz. Bu tür konuları hukuk müşavirliğimize göndeririz. Hukuk müşavirliğimizin süzgecinden geçerek bize bilgilendirme yapılır. Ama şundan da emin olabilirsiniz Sayın Ahmet Aras başkanımızın da katkıları ile hukuki olarak bu işe devam etmemize hiçbir engel yok. Her şey mevzuatına uygun, yasal bir şekilde ilerlemektedir.” dedi.

Toplantıya katılan Makina Mühendisi Andaç Topçuoğlu, Elektrik Mühendisi Onur Ceylan, İnşaat Mühendisi Metin Burak Okyay, Şehir Plancısı Ceyhun Gümüşsoy ve Peyzaj Mimari Harun Akyüz, Yüksek Şehir Plancısı Buket Çavuş, düzenleme çalışmalarındaki elektrik panoları ve trafoları, su hatları, yangın tesisatları, su kanalları, yaya yolu, yeşil alan, çocuklar için oyun alanları, aydınlatma sistemleri gibi konularda detaylı bilgiler aktardılar. Limanda düzenleme çalışmalarının 15 Ekim’de başlayacağı, 8 Nisan 2020’de tamamlanacağı bildirildi.

LİMANIN DERİNLEŞTİRİLMESİ GEREKİR

Toplantıda katılımcılar, soru ve görüşlerini iletme imkanı da buldu. En çok dile getirilen konulardan biri, liman derinliği konusu idi. Kimi tekne sahipleri limandaki bazı noktalarda derinliğin 2 metreye kadar düştüğünü, teknelerinin altının kimi yerlerde zemine çarptığını dile getirerek önceliklerden birinin limanın derinleştirilmesini, daha sonra yapılacak derinleştirme çalışmasının rıhtımı çatlatabileceğini ifade ettiler.

Kimi denizciler de limandaki kötü koku ile ilgili kanal veya suyu temizleyecek bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

BALIKÇI TEZGAHLARI KONUSU

Limandaki balıkçı tezgahları ile ilgili sorulan bir soruya ise “Şu anda rıhtım üzerinde tekrar bir satış olmayacak. Ama alternatifler mevcut. Deniz market cinsi araçlarla satışa müsaade edilebilir. Orada herhangi bir yasaklamamız söz konusu değil. Ama yüzen ponton üzerinde satış yapılması ile ilgili de bizden sonraki süreçte işyeri açma çalıştırma ruhsatı alma konusunda sıkıntılar yaşanacağı için o boyut biraz daha ilgili bakanlıklardan alınacak, ruhsat düzenleme kurulları ile yapılacak bir işlem. Bizim alan yaratmamızdan ziyade balıkçı arkadaşlarımızın ruhsat düzeyinde sıkıntı yaşamaması gerekiyor.” diye konuştu.

Kimi katılımcılar da yüzey kaplamasının mermer olması konusunda fikirlerini ifade ederek doğru bir malzeme olmadığını, ıslanınca kayganlaştığını ve ilçede bu yüzden kayıp düşen birçok vatandaşın kalçasını kırdığını dile getirdi. Muğla Koruma Kurulu tarafından onaylanan 2003 Bodrum İmar Planı yapıldığı dönem liman zeminde yaygın olarak andezit taşlar bulunduğuna da dikkat çekildi. 

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yüzeyi işlenmiş mermer kullanarak kayma sorununu minimize edilebileceği belirtti. Ayrıca mermer kaplanması  konusunu tekrar inceleyerek 2003 te onaylı planda uygulamada zemin de yer alan andezit kaplaması olmasının tekrar değerlendirileceğini ifade ettiler.

Toplantıya katılan birçok konuşmacı Büyükşehir’in Bodrum Limanı için yapacağı yatırıma teşekkür ettiklerini de belirttiler.

 

HABER KENT HABER -HAMDİ YÖRÜR – ZEKİ ÖZKESKİN

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu