FLAŞ HABERHABERLER

Aysu Türkoğlu İngiltere de Murat ve Yasemin e Manş Geçişinde Destek Oluyor

 

Murat Öz (42) ve Yasemin Altıntaş (38). 7 Okyanus “Seven Ocean” ve üçlü taç olarak bilinen “Triple Crown” parkurlarından dünyanın en eski ve en zorlu parkurlarından, okyanusların Everest’I olarak bilinen Manş Denizini için Ingiletere’nin Dover şehrine gitti. Türkiye saatliyle Murat OZ 27 Temmuz Gecesi saat 22:30 civarında yüzüşüne başlacak. Yasemin Altıntaş ise yine Türkiye saatiyle gece 28 Temmuz sabahı saat 04:30 civarında yüzüşüne başlayacak. Ingiletereden başlayan yüzüş Fransa’da bulunan Cap Gris Nez bölgesinde sonlanacak. 

 

Murat Öz Catalina geçişini bitirdiğinde dünya çapında Triple Crown’u 365 günün altında tamamlamış 10 kişiden biri oldu.

 

Murat Öz 2023 yılında tamamladığı Catalina kanalının geçişi ile birlikte Türkiye’de 5 dünyada ise sadece 365 kişinin başarmış olduğu üçlü tacı elde etmiş olacak ve bunu 365 günden az bir sürede tamamlamış olarak dünyada bunu başarmış sayılı kişiden biri arasında yerini aldı.

 

1982 İstanbul doğumlu Murat Öz, sporculuk hayatına havuzda başlamış. Bu merak sonrasında ilk önce İYİK (İstanbul Yüzme İhtisas) kulubünde Sutopu ile spor hayatına

başlamış ardından dalgıçlık ve yelken sporuyla devam etmiştir.

Profesyonel hayatında ortağı olduğu TEOS Inşaat şirketinde Yüksek Mimar olarak devam etmektedir.

Yoğun iş hayatının yanı sıra tutkusundan vazgeçmemiş ve bu güne kadar; Istanbul

Boğazını 17 seferden fazla geçmiş, 8 senede üst üste de Çanakkale Boğazını yüzerek

geçmiştir. 2023 yılında Manhattan 20 Bridges Parkurunun ardından Türkiye parkurları için de bir ilk sayılacak Gökçeada parkurunu Bengisu Avcı ile beraber 10 saat 36dk sürede tarihi Anzak Koyundan başlayıp Gökçeada’da kara çıkarak tandem yüzüş gerçekleştirmiştir. Denizci bir aileden geldiğini belirten Oz;

“40 yaşım için artık hayatımda imza bir yüzüş olmasına karar verdiğimde; 2022 Eylül ayında Manş Denizini geçerek bu geçişi Solo olarak başaran yaklaşık 1800 kişi arasında, 16. Türk yüzücü oldum, 2023 Mayıs ayında Manhattan 20 Bridges parkurunu tamamladım ve Triple Crown’un üçüncü bacağı için Catalina Kanalı geçişini tamamladım. Böylece bu 3 parkuru 365 günün altından tamamlayarak Triple Crown Ünvanını kazanma hedefime ulaştım. Türkiye’de Triple Crown’a ulaşmış 5. Sporcu olmayı başardım. Bu ünvana doğru çalışırken de Türkiye Denizlerinin maviliğine borcumuzu ödemek, bu denizleri korumak ve tanıtmamız gerektiğini hep düşündük. Bunun için Bengisu Avci ile beraber tarihi Anzak Koyundan 10 saat 36 dakika sürede tandem yüzüş yaparak Gökçeadaya başarıyla yüzdük. Yasemin Altintaş Catalina kanalını geçişini başarıyla tamamlayarak Bengisu Avcı’dan sonra (Eylül 2022) Türkiye’yi temsil eden bunu başarmış ikinci kadın oldu.

2024 yılının Mart ayında Yeni Zelanda’da bulunan Cook Strait kanalını 9 saat 52dk da geçerek. Bu parkuru tamamlayan 176. Sporcu, 3. Türk ve ilk türk erkek yüzücü oldum. 

 

1986 doğumlu Yasemin Altıntaş yüzme hayatına skolyoz teşhisi üzerine tedavi amaçlı başladı.

Yüzmeye karşı ilgisi ve başarısı sayesinde HSSK lisanslı sporcusu olarak yüzme

hayatına devam etti. Denizle bağı kitesurf, scuba gibi branşlarla daha da güçlenerek hiç kopmadan devam etti. Uzun bir aradan sonra 2022 yılında tekrar yüzme yarışlarına

katılmaya başladı ve kendi yaş grubunda 200m 400m serbest Türkiye Master Kadınlar

rekorlarının sahibi oldu. Şu an aktif bir kurumsal hayatın yanı sıra aralarında İstanbul boğazı, Çanakkale boğazı, Kaş Meis, Orta gölü, Robben adası geçişi ve benzerleri bulunan açık su parkurlarında yüzmeye devam ediyor.2023 senesinin Haziran ayında New York’ta Manhattan adasının etrafının dönüldüğü 20 Bridges Parkurunu 48km Aysu Türkoğlu ile berar kulaç kulaca tamamlayan Yasemin Altıntaş. Manş parkurunu tamamlaması durumunda üçlü taç olarak bilinen “Triple Crown of Swimming” ödülünü almış olacak.

 

Adanmışlık gerektiren hazırlık süreci

Böyle bir parkura niyetlendiğinizde zorlu yüzüşün kendisinden önce oldukça özveri ve zaman gerektiren bir hazırlık sürecine kendinizi adamanız gerekiyor. Geçiş tarihine bir gerisayım olarak planlanan bu süreç hedefe göre farklılık gösteriyor. Öncelikle mesafeleri gereksinimini karşılamak gerekiyor bu da her ay 100km civarı bir mesafeye tekabül ediyor. Sonrasında parkur spesifik bileşenlere iklimlendirmeler geliyor. Bunların arasında Manş’nın en büyük özelliği olan neredeyse 16-17 derece soğuk suda, medcezirin etkisiyle kuş uçusu 32km olan parkurun yüzücüler için bazen 60km kadar uzaması oluyor. Türkiye’de ki son antrenman yüzüşümüzü, Marmara Denizi başta olmak üzere tüm denizleri ve biyoçeşitliliği korumak adına çok önemli projelere imza atan Deniz Yaşamını Koruma Derneği’ni desteği ile, derneğin yönetim kurulu başkanı Volkan Narcı’nın yıllar süren çabaları sonucu Cumhurbaşkanlığı kararı ile kesin korunacak hassas alan ilan edilen ve sadece bilimsel amaçlı aktivitelerin yapılmasına izin verilen Neandros (Tavşan) Ada’sı etrafında yüzerek tamamladık.

 

Manş’nın zorlukları

Manş Denizi “Oceans 7” olarak bilinen, dünyanın en zorlu okyanus parkurlarından oluşan yedilemeden biri. Kuş bakışı olarak 21 mil (34 km) olan bu parkur akıntı ve medcezir ile  birlikte 60km civarında tamamlanıyor. En optimum şartları yakalayabilmek üzere yüzücüler medcezir saatlerine göre start alıyorları Yüzücülere tekne eşlik ediyor. Karanlıkta görünür olmak ve aynı zamanda deniz canlılarının dikkatini çekmemek üzere yüzücüler kırmızı ve yeşil ışık takarak yüzeceğiz.

 

Yasemin Altıntaş’ın Tekne’sinde destek olarak Kerim Can Ertuğ ve Frazer, Murat Öz’ün teknesinde ise Aysu Türkoğlu ve Emrah Nikerel yüzücülere yardımcı olacaklar.. Ekip Yüzücülerin güvenlik, beslenme ve moral olarak bütün görevleri üstlenip yüzücülere sadece kulaç atmak işini bıraktılar. Teknelerde ayrıca Kaptan ve ekibinin yanı sıra CSPF’dan gözlemciler bulunacak..

 

Murat Öz ve Yasemin Altıntaş;

Tekne’de Münci Öz, Kerim Can Ertuğ ve Alican Say ile beraber gece 21:30 civarında Catalina adasına vardık. Startın verileceği bölgede balıkları kovalayan bir deniz aslanı gördük bu başta ürkütsede sonuçta biz onların evine misafir oluyorduk.

 

Yüzüşün karanlıkta geçen ilk 5 saati yüksek dalgalarla mücadele vererek geçti. Yüzücler dalgalarla mücadele verirken, teknede Münci Öz, Kerim Can Ertuğ ve Alican Say teknede hem dalgalarla mücadele verirken 1 saniye bile gözlerini yüzücülerden ayırmayıp onlara destek verdiler. Ekip yüzücülerin beslenme ve ağrı kesici gibi yüzüşe devam etmesini sağlayan hayati konuların koordinasyonunu tekne ekibi ile koordine edecek. 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu