ÇEVRE - DOĞAFLAŞ HABER

Gerenkuyu dan Eylemciler, ‘Kıyılar halkındır, halkın kalacak’

Bodrum’da yaşayan bir grup vatandaş, tel örgülerle çevrilen Gerenkuyu sahilinde eylem yaptı. Eylemciler, ‘Kıyılar halkındır, halkın kalacak’ dedi.

Bodrum’un Kızılağaç Mahallesi’nde bulunan Gerenkuyu sahilinin kalan kısmı da geçtiğimiz aylarda demir çitlerle çevrilmişti. Araçla ulaşımın kısmen kapandığı sahilde bugün aralarında çeşitli sivil toplum örgütü üyelerinin de olduğu onlarca vatandaş eylem yaptı.

Sahilde el ele tutuşarak insan zinciri yapan eylemciler, daha sonra sahile çekilen tel örgülere sarıldı. Eylemcilerden kimileri araçla ulaşımın kapandığı sahile yol yapılmasını isterken kimileri de bölgeye çekilen tel örgünün anayasaya aykırı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini ifade etti.

SAHİLE GİRİŞ YOLU İSTİYORUZ

Eylemcilerden Serpil Ertürk, Bodrum’da vatandaşın denize girecek bir alanı kalmadığını öne sürerek şunları dile getirdi:

“Bodrum’un denize girilecek tek bir noktası, tek bir koyu kalmadı. Kapatmaya Cennet Koy’la başladılar, sıra Bodrum’a en yakın olan bu koya geldi. Bizim arsa sahibi ile bir sıkıntımız yok. Doğaldır, hakkıdır, kapatır. Bizim sıkıntımız belediye ile. Biz oradan sahile giriş için yol istiyoruz. Azmak kenarından 7 metre çekmesi gerekiyor ki oradan bir yol açılsın. 3640 Sokak diye isim verilmiş ama var olan bir sokak yok. Biz sahilimize sahip çıkmak istiyoruz.”

 

KIYILAR ANAYASAYA GÖRE KİMSENİN MALI MÜLKÜ OLAMAZ

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Çilsal, sahile çekilen tel örgünün anayasaya aykırı olduğunu savunarak şöyle konuştu:

“Şu ana kadar görmemiştik, basından görmüştük fakat burada gördüğümüz kadarıyla, aleni biçimde anayasaya aykırı bir ihlal var. Ben gözlerime inanamadım. Kendi mülkleriymiş gibi bu tel örgünün çekilmesi inanılır gibi değil. Bunlar işadamları. Devletle, hukukla, bürokrasi ile hiç işi olmayan adamlar değil. Kıyı dediğimiz, kanunda yönetmeliklerde tabir edilen, suyun karaya değdiği yer ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan yerdir. Kıyılar anayasaya göre kimsenin malı mülkü olamaz. Devlet bile benim hüküm ve tasarrufum altında diye kimseye tahsis edemez. Ederse Anayasa Mahkemesi vardır, yurttaşlar olarak müracaat ederiz.”

Kıyı kenar çizgisinden sonra 100 metreye de sahil bölgesi dendiğini ifade eden Çilsal, bu alanın kullanım alanları ile ilgili şunları sarf etti:

“Bu 100 metre ikiye ayrılır. Bu 100 metrenin ilk 50 metresinde kalan yere park, çocuklar için oyun yerleri, tam tesis olmayan şeyler yapılabiliyor ama kamusal maksatla. Kamu yararına olacak şekilde. İkinci 50 metreden sonra da yatırımcılara tahsis edilebiliyor ama burada betonlu tesisler yapılamıyor. Büfe, bungalov tarzı şeyler yapılabiliyor. Bu kıyı kenar çizgisini ölçsek 50 metre gelir mi?19 metre geliyor. Buradan neredeyse yola kadar bu tel örgüleri koyamaz. Kanun böyle. Buraya tel örgüsü çeken bir insan az gelişmiş, cahil, haydut tabiatlı bir insandır. Devlet bu tür haydutların arkasında olamaz.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Pazartesi günü konuyu yargıya taşıyacaklarını da sözlerine ekleyen Çilsal, “Kent Konseyi olarak Pazartesi günü bu konuyla ilgili Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Yetmedi, arkasından valiliğe başvuracağız. Bu tel örgünün kaldırılması gerekiyor. Burada yasadışı bir durum var.” diye konuştu.

BU GÜZELLİKLERİ BİZ YAŞADIK, ÇOCUKLARIMIZ YAŞAYAMAYACAK

Kızılağaç’ta doğup büyüyen Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Karaca ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Ben doğma büyüme Kızılağaçlıyım. Çocukluğumuz bu koylarda geçti. Buranın geçmişini çok daha iyi biliriz. Bugün buraya kızımla beraber geldik. Biz buranın güzelliklerini yaşadık ama bu çocuklar, geleceğimiz yaşayamayacak. Birilerine peşkeş çekilmesin lütfen. Sahiller bizim, bizim kalacak. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Yolların da bir an önce açılacağını ümit ediyorum. Yetkililer buna kulak verecektir.”

Eylemciler basın açıklamasının ardından sahile yol açılmasını istedikleri azmak kenarına yürüyüp burada olaysız şekilde dağıldı.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu