DR. EŞREF ATABEYFLAŞ HABERHABERLERKÖŞE YAZARLARIMIZ tüm yazılar için fotografa tıklayınız

ÇÖL ÇEKİRGELERİ ÜLKEMİZE GİRERSE BİYOLOJİK TEHLİKE YAŞANIR

ÇEKİRGE İSTİLASI

 

  1. EŞREF ATABEY

Araştırmacı yazar

 

Çöl çekirgeleri ülkemize girerse biyolojik tehlike yaşanır. Doğaya daha fazla müdahale etmeyelim.

Afrika’da son 70 yılın en büyük çekirge istilası; ‘’Koronavirüsten daha tehlikeli görülüyor’’. Küresel pandeminin ortasında bir yandan da çekirge istilası ile mücadele eden İran, yeni mücadele yöntemleri kapsamında orduyu sahaya sürmeyi planlıyor. Bu zararlı böceklerin ‘’7 milyar doların üzerindeki ürünü yok etmekle tehdit ettiğini’’ belirtiyorlar. Pakistan’ın sınırındaki doğu İran’dan, Irak ile güneybatı sınırına kadar uzanan bölgelerde çekirge istilası etkili olmakta. Nisan ayında çekirge sürülerinin güney İran’daki altı ilde 1.250 trilyon riyal (7.4 milyar $) tarımsal ürünü tehdit etmiş. Pakistan’ın zararı, 2.2 milyar dolar olarak tahmin edildi. Bugüne kadarki çekirge istilasından en kötü yarayı alan bölge, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaleti oldu. Türkiye’de böyle bir tehlike var mı?

ÇEKİRGE VE BÖCEK İSTİLASI

 

Çekirge, arı, sinek ve karıncaların bulunduğu böcekler, sebebi tam olarak tespit edilemeyen nedenlerden dolayı bazen toplu göç yaparlar. Bunların içinde en yaygın ve en zararlı olanı, belirli atmosferik koşullarda sayıları artan ve sürüler halinde başka bölgeleri etkileyen çekirgelere bağlı olarak ortaya çıkan afettir. Özellikle Kuzey Afrika’da ve Arabistan Yarımadası’nda yaygın olarak bulunan çöl çekirgeleri, en çok tanınan ve biyolojik afete dönüşebilen olaylara neden olan çekirge türleri. Çöl çekirgeleri Asya ve Afrika çöllerinin kıyısında yetişiyor. Büyük bir çekirge sürüsü 100 milyar çekirgeden oluşabiliyor ve 1.000 km2’lik bir alanı kaplayabiliyorlar. Bir ay içinde 3.500 km yol da alabilirler. Her bir çekirge bir günde kendi ağırlığı kadar ot yediğine göre, büyük bir çekirge sürüsü bir günde 100.000 ton bitki tüketebilir. 

 

ÇEKİRGE ÜREME ALANLARI

 

Her bir dişi çekirge 100 adet yumurta bırakabilir. Sonuçta bugün 1 tane olan çekirge bir sonraki yılda 100 tane olmaktadır. Çekirgeler daha çok Sudan, Somali, Etiyopya, Kenya, Arabistan’ın güney kesimlerinde hareket halindeler ve üreme alanları o bölgeler. Bir km2 alanda 150 milyon kadar çekirge olabiliyormuş. Çöl çekirgeleri Doğu Afrika’yı, Arabistan’ın bazı kısımlarını, Kuveyt, Sudan, Yemen, İran, Pakistan gibi alanlarda çok büyük sorunlar yaşatmaya devam ediyor.

TARİHTE ÇEKİRGE İSTİLASI

 

1915 yılında Osmanlı kontrolünde olan Filistin´de 6 ay boyunca çekirgeler tüm tarım alanlarına zarar vermiş, açlık ortaya çıkmıştır. Balıkesir’de 1525’te yaşanan çekirge felaketi, halkı perişan etmiştir. Ayrıca; Bilecik, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın’da Çanakkale Savaşı’ndan sonra gerçekleşen çekirge istilası tüm ekili alanları mahvetmiştir.

TÜRKİYE’DE ÇEKİRGE İSTİLASI TEHLİKESİ VAR MI?

Çekirge istilası yaz aylarında görülen ve çekirgelerin ansızın çok kalabalık guruplar halinde ekili alanlara musallat olması ile başlar. Moleküler biyoloji ve genetik uzmanları Türkiye’de çekirge tehlikesi yaşanmayacağını belirtiyorlar. Ancak ‘’Küresel ısınma, iklim değişimleri, rüzgar ve başka etkenler nedeniyle çöl çekirgeleri Türkiye’yi, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesini etkileyebileceği’’ belirtiliyor. Eğer bu hızla doğaya müdahale etme sürdürülürse, ormansızlaştırma, su israfı, kuraklık, erozyon, çölleşme vb. etkenlerle çöl çekirgelerinin Türkiye güney sınırlarına dayanması an meselesidir.

ÖNLEMLER

 

Çekirge istilasına karşı şimdilik en geçerli yöntemin ilaçlama olduğu bilinmekte. Ancak çevreye yayılan tonlarca ilaç, çekirgelerden çok toprağa ve yer altı suyuna karışarak diğer canlıları ve insanların sağlığını tehdit edecektir. Tavuk, ördek ve kekliklerin çekirgelerle mücadelede etkili olduğu bilinmektedir. Dağlardaki keklik nüfusu azaldı. Tavuklar günde 70 çekirge yiyebilirken, ördeklerin bunun üç katını yiyebildiği belirtiliyor. Çin, 2020 Şubat ayında çekirge istilasıyla mücadele için Pakistan’a 100 bin ördek yollayacağını belirtti. 

17.05.2020-eşref atabey-Derleme yazı.

 

Kaynaklar

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=tr&q=cache:-kq

https://www.milliyet.com.tr/gundem/cekirge-istilasi-turkiyeye-gelir-mi-prof-dr-hasan-sevgili-cevapladi-6165979

https://www.haberler.com/cin-pakistan-daki-cekirge-istilasina-yardim-icin-12959670-haberi/

https://tr.euronews.com/2020/04/10/afrika-da-son-70-y-l-n-en-buyuk-cekirge-istilas-koronavirusten-daha-tehlikeli-goruluyor

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ordu-cekirge-istilasina-karsi-harekete-gecti-279644h.htm

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu